Hyvää naistenpäivää!

Tasa-arvo ei ole vielä valmis. Monet naisten aseman ongelmat liittyvät työelämän ja hoivavastuun yhdistämiseen. Vaikka Suomi on tutkitusti mailman paras maa äideille, hoivavastuu lapsista ja myös iäkkäistä vanhemmista jakautuu edelleen epätasaisesti sukupuolten kesken.

vanhempainvapaaVanhempien kesken jaettavia lastenhoitovapaita käyttävät lähes pelkästään äidit. Vain alle 3% isistä jää kotihoidontuelle hoitamaan lapsiaan. Halua isillä kyllä olisi lastenhoitoon, sillä ansiosidonnaista isyysvapaata käyttää jo 20-30% isistä. Isän vanhempainvapaan pidentäminen olisi paras keino perheiden tasa-arvon edistämiseen.

Alkajaisiksi voisi kiintiöidä isälle saman 4kk ansiosidonnaista vapaata, joka äidilläkin on tällä hetkellä. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on 6+6+6 malli, jossa 6kk:n jaksot kiintiöidään äidille, isälle ja yhteisellä sopimuksella jaettavaksi. Olisi hyvä, jos vapaata voisi pitää myös osapäiväisesti esimerkiksi pari päivää viikossa, jotta mahdollisimman moni isä voisi vapaan hyödyntää.

Vanhemmuuden ilon ja vastuun jakaminen on koko perheen etu. Äitien asema työmarkkinoilla paranee. Vanhempainvapaalle jäävien isien suhde lapsiinsa syvenee ja puolisot ymmärtävät paremmin toistensa arkea koti- tai työelämässä.

Kun ansiosidonnaista vanhempainvapaata pidennetään, yhä useampi pikkulapsi saa viettää elämänsä alun kotihoidossa.

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin Hyvää naistenpäivää!

 1. Raisa Pylkkö sanoo:

  Jos esimerkki perheen äiti on tuntiopettaja vaihtelevalla tuntimäärillä ja isä maatalousyrittäjä, miten tämä 6+6+6 malli toimii?
  Äiti on kotona 12 kuukautta, ja jatkaa sen jälkeen lastenhoitoa töiden ohella tai työttömänä. Isä hoitaa omat työnsä. Sama ongelma koskee kaikkia perheitä, joissa toinen vanhemmista on yrityksensä ainoa työntekijä.
  Ajattelin aina olevani feministi. En kuitenkaan ole valmis laittamaan yksivuotiasta päiväkotiin päästäkseni töihin.

  • Hei Raisa,
   kiitos kysymyksestä. 6+6+6 -malli tarkoittaa, että äiti saa 6kk kiintiöityä ansiosidonnaista vapaata ja isä saman verran. Yhden 6kk ansiosidonnaisen jakson vanhemmat voivat jakaa keskenään haluamallaan tavalla. Jos isä ei voi tai halua pitää vanhempainvapaata ollenkaan, niin silloin äiti voisi pitää 12kk ansiosidonnaista vapaata eli vähän enemmän kuin nykyisin.

   Isän ei tarvitsisi pitää omaa vapaataan heti äidin vapaan perään. Jo nykyinenkin järjestelmä mahdollistaa sen, että isä voi pitää oman pätkänsä äidin vapaan jälkeen, vaikka äiti olisi välillä kotihoidontuella. 6+6+6 -mallissa esimerkiksi äiti voi olla 12kk vanhempainvapaalla ja sen jälkeen 6kk kotihoidontuella, jonka jälkeen isä on 6kk vanhempainvapaalla.
   6+6+6 mallin pitää myös olla joustava muillakin tavoin eli sitä on voitava pitää myös osa-aikaisesti. Yrittäjäisä tai -äiti voisi esimerkiksi pitää yhden tai pari päivää viikossa ansiosidonnaista vapaata ja olla muut päivät töissä. Vanhemmat voisivat olla vapaalla myös yhtä aikaa esim. toinen kaksi ja toinen kolme päivää viikossa.

   6+6+6 -malli ei siis heikentäisi yhdenkään lapsen oikeutta kotihoitoon, mutta mahdollistaisi silti aika monelle isälle enemmän vanhempainvapaata kuin nykyisin ja tasaisi hoivovastuuta lapsista koko yhteiskunnan tasolla.
   6+6+6-malli edellyttää lisärahoitusta. Kuluneella hallituskaudella esillä ollut kotihoidontuen kiintiöiminen äidille ja isälle aiheuttaisi myös lisäkuluja, koska hoitopaikkoja tarvittaisiin lisää. Monelle perheelle isän jääminen kotihoidontuelle ei ole taloudellisesti tai muista syistä mahdollista. Muutos heikentäisi perheiden mahdollisuuksia valita lapsilleen kotihoito ensimmäisiksi vuosiksi.
   Pidän tärkeänä, että hoivavastuu lapsista jakaantuu tulevaisuudessa tasaisemmin, jotta naisten asema työmarkkinoilla paranee. Isän ansiosidonnaisen vapaan pidentäminen kohti joustavaa 6+6+6 -mallia on siihen nähdäkseni paras ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *