Koulutus on tie tasa-arvoon

Äitini oli suvun ensimmäinen ylioppilas. Suoritus oli kaikista niin huikaiseva, että kesti yli 10 vuotta ennen kuin hän jatkoi opintojaan. Isäni lopetti koulunkäynnin kansakouluun. Itse olen opiskellut tohtorintutkintoon asti. Tilastojen valossa tämä on harvinaista, sillä koulutustason periytyvyys on suurta. koulutuksen tasa-arvo

Yliopisto-opiskelijoiden vanhemmat ovat yleensä itsekin korkeakoulutettuja ja osallistuvat lapsen opintojen tukemiseen paitsi taloudellisesti, myös tarjoamalla oman kokemuksensa opiskelusta ja työelämästä sekä välittämällä lapselle omia arvojaan ja asenteitaan.

Me emme voi valita millaiseen perheeseen synnymme. Yksinhuoltajan tai alkoholistin lapsi ei ole valinnut itse lähtökohtiaan elämälleen. Yhtä vähän koulutettuun ja hyvätuloiseen perheeseen syntynyt lapsi on itse ansainnut parempia lähtökohtiaan elämälle.

Hyvä koulutustaso tarkoittaa usein enemmän valinnan mahdollisuuksia elämässä, parempia tuloja ja parempaa terveyttä. Koulutus, aina varhaiskasvatuksesta alkaen, on kaikkein tehokkain keino tasata hyvinvointieroja väestössä.

Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on tasa-arvon kärkimaita. Tasa-arvo on meille jopa niin itsestään selvää, ettemme aina tunnista yrityksiä heikentää ihmisten yhdenvertaisia oikeuksia hyvään elämään tai piileviä syrjiviä rakenteita. Yhä uudelleen on perusteltava; miksi lukukausimaksuja ei voi ottaa käyttöön, miksi opintotukea ei voi leikata ja miksi oikeus opintotukeen on oltava myös silloin, kun ensimmäiselle koulutusalalle työllistyminen loppuelämäksi on syystä tai toisesta mahdotonta.

Tänään juhlitaan tasa-arvoa ja Minna Canthia, joka oli oman aikansa radikaali tasa-arvotyön puurtaja. Hän kysyi: ”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?” Hellittämättömällä työllä ne voivat toteutua. Pidetään tavoite kirkkaana.

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *