Ikääntyvät asiantuntijatehtäviin

Suomi on siirtymässä ikääntyvien yhteiskuntaan. Arvioidaan, että harmaantumisen huippu saavutetaan vuonna 2040, jolloin eläkeikäisiä on noin 1,6 miljoonaa. Julkisessa keskustelussa väestön ikääntymisestä puhutaan usein haasteena ja ongelmana. Epäkohtien ja epäonnistumisten vatvominen ja pelon lietsominen kuvaa yksipuolista suhtautumistamme ikääntymiseen. On aika tuulettaa ajatuksia ja nähdä ikääntyvät ihmiset yhteiskunnan voimavarana ja aktiivisina toimijoina.

Ikääntyminen ei tee ihmisistä toistensa kopioita. 100-vuotias skarppi pappa voi pärjätä old-people-545232_1280kotona mainiosti. Muistisairauden runtelema mummo voi olla toisten avun varassa täysipäiväisesti jo kuusikymppisenä. Yhteistä tulevalle isommalle ikääntyvien joukolle on se, että he ovat aiempia sukupolvia terveempiä ja toimintakykyisempiä, koulutettuja ja nähneet monenlaisia yhteiskunnan murrostilanteita.

Nykypäivän ikääntynyt ei välttämättä haaveile vanhuudenlevosta ja toimettomuudesta. Monet haluavat ja pystyvät opiskelemaan läpi elämänsä. Jotkut ovat tottuneita teknologian käyttäjiä, surffaavat netissä ja skypettävät lastenlasten kanssa.

Pitkä elämä on lahja, joka halutaan käyttää hyödyllisesti. Moni ikääntyvä kantaa vastuuta omasta terveydestään ja kunnostaan, osallistuu vertaisryhmä- ja vapaaehtoistoimintaan ja tukee läheisiään tiukoissa tilanteissa. Ikääntyneet haluavat vaikuttaa yhteiskunnassa, osallistua mielekkääseen toimintaan ja tehdä oman halunsa mukaan vapaaehtois- tai palkkatyötä.

Iäkkäät ihmiset ovat yhteiskunnan voimavara. Heidät on otettava mukaan vanhuspalveluiden uudistustyöhön kokemusasiantuntijoiksi. Yhteiskunnan tarjoamien palveluiden on elettävä ajassa. Vain ikääntyneet itse osaavat kertoa, millaisilla palveluilla heidän sukupolvensa hyvää vanhenemista kannattaa tukea ja mistä vanhoista käytännöistä voidaan luopua.

Elina Sillanpää
Ikääntymisen ja terveyden tutkija
Liikuntatieteiden tohtori
Kunnanvaltuutettu
Kansanedustajaehdokas (vihr.)
Laukaa

Julkaistu Laukaa-Konnevesilehdessä 26.3.2015

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *