Kaikenlainen liikunta kielletty!

Suomalaiset lapset ja nuoret liikkuvat aivan liian vähän. Liikkumattomuuden seurauksena työikäiset sukupolvet tulevat olemaan huomattavasti huonommassa kunnossa kuin aiemmat sukupolvet. On arvioitu, että liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat jo nyt vähintään 2 miljardia euroa vuodessa. Jos lasten ja nuorten liikunnan riittämättömyyteen ei puututa, taloudelliset ja kansanterveydelliset seuraukset ovat katastrofaaliset.

Usein me aikuiset olemme suurin este lasten liikkumiselle. Lasten liikkumista estetään mitä erilaisimpien syiden vuoksi. Hyppiminen, juokseminen, pelaaminen ja kiipeily kielletään, koska siitä syntyy melua, epäjärjestystä tai sotkua, aika on väärä, paikka ei ole liikunta kiellettytarkoitettu liikuntaan, tai vaikka olisikin, niin sitä säästellään joidenkin tärkeämpien henkilöiden kuin lasten ja nuorten käyttöön. Sellaisten ihmisten, joilla on varattu vuoro ja tukeva organisaatio. Kuka tarvitsee liikuntapaikkoja enemmän kuin lapsi tai nuori, jonka terveyttä ja tulevaisuutta liikunnan puute uhkaa? Ei kukaan.

Meillä Keski-Suomessa on jo erinomaisia esimerkkejä siitä, miten lasten ja nuorten liikkumista edistetään vähäisin kustannuksin, ajattelua muuttamalla. Päiväkoti-ikäisten lasten liikunnan lisäämisessä hienoa työtä ovat tehneet mm. Aarresaari-ketjun liikuntapainotteiset päiväkodit. Peruskoululaisia liikuttamaan on kehitetty Liikkuva koulu -konsepti, jonka uusin innovaatio X-breikki pyrkii innostamaan liikkumiseen erityisesti nuoria – ikäluokkaa, jossa liikunnan harrastaminen yleensä vähenee dramaattisesti.

Lasten liikkumattomuutta ei kuitenkaan voi sysätä yksinomaan vanhempien ja koulun harteille. Myös poliittisilla, paikallisilla ja valtakunnallisilla, päätöksillä voidaan merkittävästi vaikuttaa lasten liikkumisen määrään. Avainasemassa on liikkumiseen kannustava ympäristö ja toimintakulttuuri sekä resurssit lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen. Myös urheiluseurojen, järjestöjen ja koulujen edellytyksiä järjestää ohjattua ja vapaamuotoista liikuntaa tulee tukea taloudellisesti. Kysymys ei ole edes rahasta, sillä liikkumattomuuden hintalappu on suurempi kuin liikunnan tukemisen.

Elina Sillanpää
Liikuntatieteiden tohtori
Ikääntymisen ja terveyden tutkija
Kunnanvaltuutettu
Kansanedustajaehdokas (vihr.)
Laukaa

Julkaistu Keskisuomalaisessa 30.3.2015

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *