Hyvinvointia ei rakenneta leikkaamalla

Tuleva hallituskausi tulee olemaan vaikea, sillä valtion raju velkaantuminen on taitettava. Emme voi kasvattaa tulevien sukupolvien velkataakkaa. On kuitenkin tärkeää miettiä mistä säästämme ja keneltä.

Koulutuksesta, sivistyksestä ja hyvinvointipalveluista sekä pienituloisten kohtuullisesta toimeentulosta ei voi leikata vaarantamatta sitä, mikä yhteiskunnassamme on kaikkein parasta – jokaisen tasa-arvoinen oikeus ja mahdollisuus hyvään elämään.

Koulutuksesta leikkaamisen tie johtaa takaisin aikakauteen, jossa ammatti periytyy vanhemmilta lapsille, palkkaerot levenevät ja erot hyvien ja huonojen asuinalueiden ja koulujen välillä kasvavat.

Eriarvoistuminen näkyy jo nyt räikeänä esimerkiksi terveydessä ja kuolleisuudessa. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvan miehen elinajanodote on keskimäärin 12,5 vuotta pidempi kuin alimpaan tuloluokkaan kuuluvan miehen.

Hyvinvointiyhteiskunta vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Tuloeroja tasaavaa päätöksentekoa, koulutusmahdollisuuksien suojelemista ja palveluita, joita käyttävät ja rahoittavat kaikki suomalaiset verovaroin – kukin maksukykynsä mukaan.

Hyvinvointiyhteiskunnassa lapset syntyvät ja kasvavat mahdollisimman tasa-arvoisina. Köyhän yksinhuoltajan tai alkoholistin lapsella on mahdollisuus koulutuksen avulla saada itselleen hyvä elämä. Tie on varmasti vaikeampi kuin parempaan sosiaaliseen asemaan syntyneellä ikätoverilla, mutta ei mahdoton.

Tasaisten tuloerojen maa on taloudellisesti kilpailukykyinen ja onnellinen. Myös hyvätuloisten onnellisuus lisääntyy, kun pienituloisten elintasoa parannetaan.Toisen ihmisen kurjuuden katsominen ei edistä kenenkään onnellisuutta. Köyhyys ja syrjäytyminen synnyttävät levottomuutta ja vihaa, joka purkautuu pahimmillaan rikollisuutena ja terroritekoina.

Elina Sillanpää
Ikääntymisen ja terveyden tutkija
Liikuntatieteiden tohtori
Maakuntahallituksen varajäsen
Kunnanvaltuutettu, äiti
Kansanedustajaehdokas (vihr.)

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *