Varhaiskasvatus on lapsen oikeus

Päivähoidon aloitus on iso muutos perheelle. Uuteen paikkaan ja ihmisiin tutustuminen on stressaavaa paitsi lapselle myös vanhemmille. Moni vanhempi menee töihin punaisin silmin lapsen ensimmäisinä hoitopäivinä. Oman lapsen jättäminen vieraan hoiviin ehkä ensimmäistä kertaa tuntuu ahdistavalta.

feet-619399_1280Päivähoidon aloitus on sitä merkityksellisempää mitä nuoremmasta lapsesta on kyse. Hoidon aloituksessa korostuu hoitopaikan henkilökunnan ja vanhempien tiivis yhteistyö, jossa lapsen sopeutumiselle annetaan riittävästi aikaa. Pikku hiljaa lapsi tottuu uuteen ympäristöön ja ihmisiin. Myös hoitohenkilökunnan ja vanhempien välille rakentuu molemmin puolinen luottamus ja kasvatuskumppanuus.

Riittävän pieni ryhmä on oleellinen osa päivähoidon laatua. Se vähentää lapsen kokemaa stressiä, mahdollistaa aikuisen vahvemman läsnäolon ja lasten yksilöllisen huomioimisen. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä haavoittuvampi hän on. Siksi kaikkein pienimmätkin tarvitsevat koulutettuja hoitajia.

Yksilökeskeisessä maailmassamme lasten on hyvä oppia toimimaan osana ryhmää. Lapsia tulee pitkäjänteisesti ohjata yhdessä olemisen ja tekemisen pelisääntöihin. Ammattikasvattaja osaa ohjata lapsiryhmää sosiaalisuuteen ja syrjimättömyyteen.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on ensi sijassa lapsen oikeus. Lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja pysyviin ihmissuhteisiin. Yhteiskunnan tulee tukea lapsen ja kasvattajan välistä suhdetta nykypäivän pirstaleisessa työelämässä.

Julkisessa keskustelussa ja lainvalmistelussa varhaiskasvatuksen koulutuspoliittinen ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Koulutettu varhaiskasvattaja tasoittaa työllään lasten erilaisia lähtökohtia ja tukee koulutuksellista tasa-arvoa.

Laadukkaan varhaiskasvatuksen vaikutukset näkyvät läpi elämän. Varhaiskasvatus on tutkitusti tuottavinta koulutusta sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Kaikilla lapsilla tulee olla mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Elina Sillanpää
Ikääntymisen ja terveyden tutkija
Liikuntatieteiden tohtori
Kunnanvaltuutettu, äiti
Kansanedustajaehdokas (vihr.)

Julkaistu Laukaa-Konnevesilehdessä 9.4.2015

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin Varhaiskasvatus on lapsen oikeus

  1. Eija V. sanoo:

    Hyvin sanottu. Malcolm Gladwellin kirjassa osoitetaan selvästi, miten tärkeää tasa-arvoinen kasvatus on kaikille lapsille, ettei huonompiosaiset jää muista jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *