Työllisyys kuntoon kiertotaloudella

Jäteala on murroksessa. Ensi vuonna tulee voimaan asetus, joka kieltää eloperäisen jätteen viemisen kaatopaikalle. Kaatopaikkajätteen määrä on jo nyt vähentynyt puoleen muutamassa vuodessa. Suurin syy tähän on ollut lisääntynyt jätteiden massapoltto. Polttolaitoksia on Suomessa riittävästi jo tällä hetkellä, mutta kierrätyksen lisääntyminen ei ole edennyt toivotusti innovaatioiden puutteen vuoksi. Suomi on tällä hetkellä Pohjois- ja Länsi-Euroopan maiden huonoin kierrättäjä. Tuotetusta yhdyskuntajätteestä vain 22% kierrätetään, kun muissa Pohjoismaissa vain 1-3% jätteistä päätyy kaatopaikalle.

Tulevaisuuden hyvinvointia on rakennettava kestävästi ja otettava huomioon resurssien garbage-can-8191_1280hupeneminen. Kiertotalous on talouden uusi malli, jossa materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä. Sitran tuoreen selvityksen mukaan se tarjoaa Suomen taloudelle varovaisesti arvioiden 1,5 – 2,5 miljardin euron vuotuisen kasvusysäyksen. Se kaksin- tai kolminkertainen verrattuna nykyisiin kansanvälisiin markkinoihin eli valtava summa.

Jätteiden lajittelu ja materiaalikierrätys toisivat työpaikkoja ja yritystoimintaa maakuntaan. Kierrätystoiminnan lisääntyminen olisi hyvää kasvuboostia puhtaan teknologian yrityksille, jotka tarvitsevat myös kotimaisia esimerkkejä toimivista ratkaisuista ollakseen uskottavia kilpailijoita vientimarkkinoilla.

Tulevaisuudessa tuotteet suunnitellaan kierrätettäviksi. Tuotannossa syntynyt jäte, materiaali ja energia hyödynnetään resurssitehokkaasti raaka-aineena tai energiana. Kierrätysmahdollisuuksia on valtavasti; kuitumateriaaleja, puujalosteita, kemiallisia jalosteita, komposiitteja.

Esimerkiksi Kuopiossa biohajoavien jätteiden käsittelyyn erikoistuneessa tehtaassa syntyy biokaasua ja energiatuotannon sivutuotteena syntyy ekologisia nestemäisiä lannoitevalmisteita maatalouteen. Viljelykiertoon palautuu tuhansia kiloja typpeä ja fosforia.

Lähitulevaisuudessa helposti hyödynnettävää potentiaalia on biokaasutuotanto. Mustankorkean jätteenkäsittelylaitos yhdessä maatilojen biokaasutuotannon kanssa voisi tuottaa polttoainetta tuhansille biokaasuautolle.

Liikenne on voimakkaasti kasvava kiertotalouden ala, koska biokaasu on päästöttömyyden biogas-462508_1280lisäksi käyttäjälle selkeästi edullisempi polttoaine fossiilisiin verrattuna. Useimmilla automerkeillä on saatavilla biokaasukäyttöisiä malleja, joiden hinta ei juuri poikkea muista malleista. Kaasukäyttöisiä autoja on tarjolla myös käytettynä. Moniin uudempiin autoihin laitteiston voi asentaa jälkiasennuksena. Biokaasu tulisi ottaa käyttöön myös Keski-Suomen linja-autoliikenteeseen, jotta alan markkinat pääsisivät vauhtiin, tankkausverkko paranisi ja kaupunkialueiden ilmanlaatu kohenisi.

Elina Sillanpää
Ikääntymisen ja terveyden tutkija
Liikuntatieteiden tohtori
Kunnanvaltuutettu
Maakuntahallituksen varajäsen
Kansanedustajaehdokas (vihr.)

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *