Ekokoulun hankesuunnitelma hyväksyttiin

Laukaan valtuusto hyväksyi tänään ekokoulun hankesuunnitelman! Monen tunnin keskusteluiden jälkeen päätös oli lopulta yksimielinen. Alla vihreiden ryhmäpuheenvuoro. Ekokoulun kuulumisia voit seurata hankkeen blogista.

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut läsnäolijat, Laukaan valtuusto on linjannut, että Savion, Tarvaalan ja Vuonteen koulut yhdistetään aluekouluksi Vuonteen alueelle. Alkuperäinen hahmotelma pihaan siirrettävistä tilaelementeistä on jalostunut moderniksi tulevaisuuden kouluksi, joka ei tulisi vain alueen lasten käyttöön vaan hyödyttäisi koko kuntaa ja kaikkia sen asukkaita monipuolisten kehittämishankkeiden kautta.

Kunta, jolla ei ole varaa kehittää ja kehittyä näivettyy ja katoaa. Vihreä valtuustoryhmä on iloinen, että hanke, jonka avulla voidaan pilotoida uusia avauksia, kohdistuu nimenomaan lapsiin ja nuoriin. Olemme myös iloisia siitä, että ekokoulu toteutuessaan toisi iloa ja positiivista kehittämispöhinää nimenomaan maaseudulle. On poikkeuksellista, että näinä tiukkoina taloudellisina aikoina, kun kyläkouluja lakkautetaan ennätystahtia, rakennetaan täysin uusi koulu maaseutualueelle. Se kertoo, että Laukaasta löytyy tahtoa kehittää myös kyliä.

Laukaan ekokoulu on valtakunnallisestikin merkittävä hanke. Ekokoulun ainutlaatuisuus on se, että se yhdistää neljä asiaa, jonka ovat uusia ja innovatiivisia. Ensimmäinen on itse koulurakennus, joka täyttää ja ylittää kaikki ekologisen rakentamisen säädökset ja normit ja tarjoaa koululaisille ja muille käyttäjille tilat sadaksi vuodeksi.

Toinen asia on rakennuksen ja toiminnan käyttämä aurinko- ja biokaasuenergia, joka on täysin päästötöntä ja tukee yrittäjyyttä ja paikallistaloutta, kun biohajoavat jätteet ja massat voidaan käyttää energiantuottoon.

Kolmas asia on korkeatasoinen jatkuvasti kehittyvä opetus, jossa hyödynnetään uusia avoimia ja muunneltavia oppimisympäristöjä ja jolle moderni koulurakennus tarjoaa loistavat olosuhteet. Ja neljäs on lähiruoka, jonka käyttöönotto nyt toivottavasti onnistuu yrittäjäyhteistyön avulla.

Ekokoulu antaa siis mahdollisuudet moneen. Se on kompakti kokonaisuus, jossa voidaan testata tulevaisuuden potentiaalisia ratkaisuja rakentamiseen, energiantuottoon, pedagogiikkaan, kunta-yritys-yhteistyöhön ja lähiruokaan liittyen.

Arvoisat valtuutetut, tulevaisuuden koulujen prototyyppi, voidaan kehittää meillä Laukaassa ja onnistuessaan monistaa eri puolille Suomea ja maailmaa.

Jos ekokouluhanke toteuttaa tavoitteensa ja tuottaa monistettavan ekokoulukonseptin, se poikii kuntaan lisää työtä ja verotuloja. Jos ekokoulu onnistuu tuottamaan toimintatapoja, joilla paikallinen energian ja ruoantuotanto muodostaa entistä isomman osan kunnan hankinnoista, se on onnistunut. Ekokoulussa kehitetyt ideat ja toimintatavat, voidaan myöhemmin ottaa käyttöön kunnan muissakin rakennuksissa ja hankinnoissa. Voimme vihdoinkin löytää tavan tukea paikallisia tuottajia ja yrittäjyyttä kuntahankintojen kautta.

Vihreä valtuustoryhmä on iloinen ja ylpeä valtakunnallista huomiota herättävästä ekokouluhankkeesta ja hyväksyy ekokoulun hankesuunnitelman. Tahdomme myös kehua poikkeuksellisen laajaa ja monipuolista osallistamisprosessia, jolla hanketta on alusta asti viety eteenpäin. Hyvin valmistellut yleisötilaisuudet, verkkonäkyvyys ja läsnäolo sosiaalisessa mediassa ovat merkittäviä positiivia asioita myös Laukaan kuntakuvalle.

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *