Valtuusto: SOTE-uudistuksessa huomioitava terveyden edistäminen

Kunnanvaltuusto 8.2.2016

1§ Laukaan kunnan lausunto hallituksen itsehallintoalueiden perusteiksi ja SOTE-uudistuksen askelmerkeiksi

Ryhmäpuheenvuoro vihreät Elina Sillanpää

SOTE-uudistusta on yritetty tehdä koko se aika, kun olen ollut mukana kuntapolitiikassa. Kuuden vuoden aikana olen osallistunut lukuisten lausuntojen antamiseen aiheesta. Käy melkein sääliksi viranhaltijoita, jotka vuodesta toiseen valmistelevat näitä lausuntoja.

SOTE-uudistusta on tehty palveluiden järjestämisen näkökulmasta. Uudistuksessa terveyspalvelut siirtyisivät uudelle itsehallintoalueelle. Palveluiden myötä kunnista siirtyisi pois myös asiantuntemus terveyspalveluista ja osittain terveyden edistämisestä. Vastuu terveyden edistämisestä jäisi kuitenkin edelleen peruskuntaan, jossa huolehditaan terveyttä ja hyvinvointia edistävien ympäristöjen luomisesta, sivistyspalveluista ja vapaa-ajan toiminnasta.

Uudistus sisältää suuren riskin. Jotta se ei menisi aivan metsään, pitää kunnille luoda taloudellinen kannustin terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tällainen kannustin voidaan toteuttaa esimerkiksi valtionosuusjärjestelmän kautta ja siitä onkin olemassa jo joitain suunnitelmia. Kuntalaisten terveyden edistämiseen panostava kunta saisi siis korotettua valtionosuutta.

Maakuntien on otettava palveluiden lisäksi vastuulleen koko alueen väestön hyvinvointi ja terveys. Maakuntien pitää myös tarjota kunnille asiantuntemusta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Erityistä huomiota on kiinnitettävä rajapintoihin, joissa kuntien ja maakuntien tarjoavat palvelut limittyvät, jotta palveluketjuista saadaan toimivia. Palveluketjut ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi ikääntyville, jotka usein sukkuloivat vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden välillä.

 

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *