Lähiympäristön muutokset koskettavat asukkaita

Alla oleva kannanotto on julkaistu Laukaa-Konnevesilehdessä 10.11.2016

Vihtavuoren koulun ympäristön hakkuut ovat herättäneet runsaasti ihmetystä ja mielipahaa. Hakkuista ei kerrottu koululle etukäteen mitään, eikä koululla siten ollut mahdollisuutta vaikuttaa niiden toteuttamistapaan. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun taajamametsiköiden hakkuista syntyy kiistaa ja monenlaista harmia. Ongelmien lieventämiseksi jätimme jo toukokuussa 2015 seuraavan valtuustoaloitteen:
”Metsien hoito- ja hakkuusuunnitelmat lautakunnan hyväksyttäviksi
Laukaan kunta omistaa paljon metsäomaisuutta, joka tuottaa kunnalle puunmyyntituloa.
Kunnan omistuksessa on myös runsaasti asukkaille tärkeitä lähi- ja puistometsiä, joita asukkaat käyttävät ulkoiluun ja muuhun virkistykseen. Näillä alueilla on eri tehtävä kuin talousmetsillä, ja siksi niiden hoidon tulee tähdätä ennen muuta virkistys- ja luontoarvojen säilyttämiseen. Hoidon tulisi siis olla lähinnä siistimistä ja vaarallisten puiden poistamista, ja suunnitelmat olisi tärkeää tehdä keskittyen virkistyskäytön parantamiseen.
Me allekirjoittaneet esitämme, että Laukaan kunnan omistamien metsien hoito- ja hakkuusuunnitelmat tuodaan hyväksyttäviksi kaavoitus- ja rakennuslautakuntaan, joka on kunnan ylin ympäristönsuojeluviranomainen. Näin luottamushenkilöt ja asukkaat pääsevät mukaan seuraamaan hakkuusuunnitelmia ja tarvittaessa vaikuttamaan niihin. Tämänhetkinen käytäntö on, että kaavoitus- ja rakennuslautakunta hyväksyy vain puukauppatarjoukset.
Aloitteen mukainen käytäntö tuoda suunnitelmat hyväksyttäviksi aiemmin lisäisi avoimuutta ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia lähiympäristöön ja -luontoon, joka on monille asukkaille hyvin tärkeä osa asumisviihtyvyyttä ja hyvinvointia.”
Koska uudessa hallintorakenne-ehdotuksessa kaavoitus- ja rakennuslautakuntaa ei enää ole, käsittelevä lautakunta voi olla tekninen lautakunta. Erityisesti taajamametsien hakkuista tulee tiedottaa asukkaita ja antaa asukkaiden sanoa niistä myös mielipiteensä etukäteen. Esimerkiksi Leppäveden puistometsien hakkuut hoidettiin näin, ja kokemukset siitä olivat hyvät.
Taajamametsien käsittelyn tulee olla varovaista ja säästävää, turvallisuutta unohtamatta. Kun asukkaita on tiedotettu ja kuultu, he osallistuvat mielellään yhteisen ympäristön siistinä pitämiseen esimerkiksi talkoiden muodossa.

Laukaan vihreä valtuustoryhmä
Terhi Ek
Anne Leinonen
Elina Sillanpää
Arto Suuronen
Hannele Vestola

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *