Ehdolla vihreiden valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi

Koska maailmanparantaminen (erityisesti vihreiden riveissä) tekee minut onnelliseksi, olen päättänyt asettua ehdolle valtuuskunnan varapuheenjohtajan tehtävään. Muutaman vuoden puolueen tehtävistä vietetyn tauon jälkeen tämä tuntuu sopivan kokoiselta pestiltä aloittaa ”uusi nousu” kohti vielä isompia saappaita. Keski-Suomen vihreät tukee yksimielisesti tavoitettani.

Varapuheenjohtajatehtävät ovat minulle tuttuja. Tällä hetkellä olen mm. Jyväskylän yliopiston yliopistokollegion 1. varapuheenjohtaja, maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja Keski-Suomessa ja vielä kesäkuun loppuun asti Valtion liikuntaneuvoston jäsen ja sen tutkimus- ja arviointijaoston varapuheenjohtaja.

Varapuheenjohtajan tehtävänä on tukea ykköspuheenjohtajaa kaikin tavoin. Puheenjohtajisto yhdessä varmistaa, että valtuuskunnan työskentelytavat vastaavat jäsenten odotuksia siten, että vihreiden ylin päättävä elin voi toteuttaa haluamaansa toimintaa ja politiikkaa jouhevasti. Samalla valtun varapuheenjohtaja myös osallistuu puolueen operatiiviseen johtamiseen sparraamalla hallituksen jäseniä ja puheenjohtajistoa.

Valtuuskunnan rooli
Vihreän liiton valtuuskunta on puolueen ylin päättävä elin ja sen myötä sen tärkeimpiä tehtäviä on tietysti päättää puolueelle tärkeimmistä asioista kuten hallitukseen lähtemisestä, ministereistä ja poliittisista linjauksista. Minulle valtuuskunta on myös suodatin ja sparraaja. Monipuolisia taustoja ja asuinpaikkoja edustavilla valtuuskunnan jäsenillä ja varajäsenillä on erilaista asiantuntemusta ja mahdollisuus kuunnella jäsenistöä, kansalaismielipiteitä ja kolmannen sektorin toimijoita, seurata maailman menoa, poliittista päätöksentekoa ja uusia tutkimustuloksia. Valtuuskunnan tehtävä on muodostaa tästä informaatiotulvasta perusteltuja ja jäsenneltyjä mielipiteitä vihreiden luottamushenkilöiden työn tueksi. Tätä tukea tarvitaan sekä eduskunnassa ja hallituksessa että maakuntien ja kaupunkien ja kuntien luottamustehtävissä. Kaikissa niissä paikoissa, joissa vihreät luottamushenkilöt edistävät maailman muuttamista käsittelemällä asioita maan ja taivaan väliltä, usein oman osaamisalueen ulkopuolelta ja liian lyhyellä perehtymisajalla. Silloin on tärkeää voida luottaa puolueen yhdessä muodostettuun kantaan. Vihreiden perusteellisesti valmisteltuja ohjelmia voi käyttää kompasseina poliittisella merellä.

Oma asiantuntemus
Suomen toiseksi suurimmassa puolueessa tarvitaan monenlaista osaamista. Oma erityinen asiantuntemukseni tulee työni ja verkostojeni kautta. Koulutukseltani olen Liikuntatieteiden tohtori ja gerontologian dosentti ja työskentelen yliopistotutkijana Gerontologian tutkimuskeskuksessa, Jyväskylän yliopistossa. Siksi vahvuuksiani ovat erityisesti liikuntapolitiikka, tiede- ja yliopistopolitiikka sekä väestön ikääntymiseen ja kansanterveyteen liittyvät kysymykset. Olen myös toiminut Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen johtoryhmässä, joka tuotti monella tapaa erinomaisia paikallisia ehdotuksia palveluiden järjestämiseksi nykyisiä malleja paremmin. Jopa niin hyviä, että Keski-Suomessa uudistuksen kaatumiseen olivat ehkä pettyneempiä silloisen opposition edustajat.

Poliittinen kokemus
Minulla on yhdeksän vuoden valtuustokokemus. Ensimmäisissä kuntavaaleissa tulin valituksen keskikokoisen kunnan ensimmäiseksi vihreäksi valtuutetuksi. Kolmansissa vaaleissani olin Laukaan ylivoimainen äänikuningatar ja saimme yhdeksällä ehdokkaalla viisi paikkaa valtuustoon.Tällä hetkellä asun kapungissa, jossa kaupunginhallituksen nuijaa pitelee vihreä nainen. Minulla on kokemusta hyvin erilaisista olosuhteista tehdä vihreää politiikkaa.

Olen toiminut kymmenen vuotta vihreän liiton erilaisissa yhdistyksissä ja ollut esimerkiksi piirin puheenjohtaja, puoluehallituksen varajäsen ja valtuuskunnan jäsen. Olen toiminut puolueemme mandaatilla neljä vuotta valtion liikuntaneuvoston ainoana vihreänä jäsenenä. Olen Viitteen ja Vihreiden naisten jäsen.

Olen kantapään kautta oppinut, että vaikka eri päätöksenteon tasolla toimimisesta on hyötyä politiikassa, yksi ihminen ei mitenkään ehdi hoitaa kunnolla useita vastuutehtäviä. Tällä hetkellä minulla ei muuton vuoksi ole lainkaan kunnallisia luottamustehtäviä, joten minulla on hyvin aikaa keskittyä valtuuskunnan varapuheenjohtajan työhön, jos vihreä puoluekokousväki minut siihen tehtävään haluaa ja valitsee.

Minä ihmisenä
Olen neljän lapsen äiti, vanhin aloittaa syksyllä lukion ja nuorin esikoulun. Asun perheeni kanssa Jyväskylän keskustassa kerrostalossa ja harrastan liikuntaa, lukemista ja urheilu- ja kulttuuritapahtumia.

Uskon ihmisten kykyyn ratkaista vaikeitakin ongelmia, monipuolisen sivistyksen voimaan ja tietoon perustuvaan päätöksentekoon. Tärkeimpiä arvojani ovat vastuullisuus, rohkeus ja empaattisuus. Olen vahvalta yhdenvertaisuuden arvopohjalta työtä tekevä tinkimätön poliitikko, joka kuitenkin mieluummin rakentaa siltoja ihmisten välille kuin polttaa niitä harkitsemattomilla sanoilla, pilkalla tai vastakkainasettelulla.

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *