Liikuntapolitiikasta puoluekokoukselle

Puheeni Vihreiden puoluekokouksessa Porissa 16.6.2019

Hyvät ystävät,
Liike on lääke. Liikkuminen ehkäisee sairauksia ja syrjäytymistä. Se ylläpitää työkykyä, mielenterveyttä ja iäkkäiden toimintakykyä. Liikunnan potentiaali terveydenhuollossa on suurempi kuin yhdenkään lääkkeen tai muun hoidon.

On väärin, ettei kaikilla lapsilla ole varaa liikuntaharrastukseen. On kestämätöntä, ettei liikunta ja ulkoilu ole palvelutalossa asuvan iäkkään perusoikeus. On kyse myös taloudesta, liian vähäisen liikunnan aiheuttamat kustannukset ovat yhteiskunnassamme miljardeja.

Olemme olleet välinpitämättömiä tai laiskoja suhteessamme valtionhallinnon liikunnan avustusmuotoihin ja toimintatapoihin. Kärjistetysti nykyisessä avustusjärjestelmässä kysytään yhtä ja toista ja lopulta myönnetään kaikille hakijoille sama rahoitus kuin edellisenä vuonna. Huonoista toimintatavoista kertovat liikuntajärjestöjen miljoonien eurojen takaisinperinnät.

Uusia rahoituskriteereitä määritetään juuri nyt. Kuulostaa naiivilta joutua sanomaan tämä ääneen, mutta liikunnan avustamisessa tärkein kriteeri tulee olla se, kuinka paljon avustuksella pystytään lisäämään ihmisten liikkumista. Kriteerien ja toimintatapojen pitää olla myös läpinäkyvät, liikkumisen muotojen ja liikuntalajien uudistumisen mahdollistavat, rakennemuutoksen ja ilmastonsuojelun huomioivat ja aidosti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävät.

Hyvä kokousväki,
Valtion liikuntaneuvoston suurin saavutus tällä kaudella ei ollut Suomen historian ensimmäinen liikuntapoliittinen selonteko vaan se, että otimme ensi-askeleet ilmiölähtöisessä budjetoinnissa valtionhallinnossa.

Jokaisessa ministeriössä on nyt käyty läpi toimialan keskeiset tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit liikkumisen ja liikunnan edistämiseksi. Tieto on kerätty tuloskortteihin, jotka julkaistaan ensi viikolla. Seuraavana askeleena on toivottavasti arviointikehikon rakentaminen ja jatkuvasti päivittyvä seurantajärjestelmä.

Hyvät ystävät,
liikunta on ihmisen perusoikeus. Meidän pitää olla tuon perusoikeuden turvaava puolue.

Tietoja Elina Sillanpää

Elina Sillanpää (s.1978) on neljän lapsen äiti ja tutkijatohtori (LitT) Laukaan Kantolasta. Hän on toisen kauden kunnanvaltuutettu, kunnahallituksen jäsen, maakuntahallituksen varajäsen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen.
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *