Elina

elina-seisoo-vasen.jpg

Olen 36-vuotias äiti, tutkijatohtori ja kuntapoliitikko Laukaasta. Arvostan avointa, suvaitsevaista ja turvallista yhteiskuntaa, jonka jokainen jäsen on arvokas ja joka pitää huolta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä, ympäristön puhtaudesta ja maapallon tulevaisuudesta.

Perhe

Olen naimisissa ja meillä on iloksemme neljä ihanaa lasta, kolme alakoululaista ja 10/13 syntynyt pikkuihminen. Perheemme naiset ovat hurahtaneet voimisteluun ja taitoluisteluun ja iso osa vapaa-ajastamme kuluu harjoituksissa ja kilpailuissa. Perheessämme harrastetaan myös musiikkia, judoa ja salibandya sekä vaihdellen myös balettia, uintia, parkouria ja retkeilyä. Harrastukset ovat tuoneet monia ilonhetkiä perheeseemme. Sydäntämme lähellä on myös elokuvat, teatteri ja lukeminen. Kirjasto on meille kaikille mieluisa paikka.

Koulutus

Olen koulutukseltani liikuntatieteiden tohtori. Olen myös suoritettanut opettajan pätevyyteen oikeuttavat aikuiskouluttajan pedagogiset opinnot. Avoimessa yliopistossa olen opiskellut ravitsemustiedettä.

Työura

Perhevapaita lukuunottamatta työskentelin vuosina 2004-2011 Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella ja 2011 syksystä lähtien Terveystieteiden laitoksella.  Monen vuoden ajan työskentelin 1-7kk pätkissä useilla eri virkanimekkeillä ja henkilökohtaisilla apurahoilla. Olen siis pätkätöiden ammattilainen. Elokuussa 2012 aloitin ensimmäisen oman kolmevuotisen tutkimusprojektini Suomen Akatemian rahoituksella.

Olen julkaissut parikymmentä artikkelia kansainvälisissä liikuntalääketieteen ja gerontologian alan lehdissä sekä pitänyt useita suullisia esityksiä  kansainvälisissä kongresseissa ympäri maailmaa. Väitöskirjatutkimukseni käsitteli erilaisten liikuntaharjoitteluohjelmien merkitystä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin sekä keski-ikäisten ja ikääntyvien miesten ja naisten kehon koostumukseen, suorituskykyyn ja elämänlaatuun.  Ennen tutkijan työtehtäviä olen työskennellyt mm. ravintolatyöntekijänä, teatterin näyttämömiehenä ja lastenhoitajana. CV

Poliittinen ura

Lasteni syntymisen jälkeen tuntui entistä tärkeämmältä työskennellä paremman tulevaisuuden, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja maapallon säilymisen puolesta. Päätin lähteä ehdolle vuoden 2008 kunnallisvaaleissa. Minun ei tarvinnut miettiä missä poliittisessa ryhmässä henkinen kotini sijaitsee.Vihreiden arvot: inhimillisyys, suvaitsevaisuus, avoimuus ja ihmisen ja luonnon arvostaminen sekä vastuunkantaminen ovat osa minua.

125 ääntä siivitti minut Laukaan ensimmäiseen vihreään valtuustoryhmään (valtuustokausi 2009-2012). Ryhmämme painoarvo valtuuston päätöksenteossa oli alusta alkaen huomattavasti suurempi kuin ryhmän koosta (2 valtuutettua) olisi voinut päätellä. Ensimmäinen valtuustokausi oli raskas ja haastava. Isojen poliittisten kysymysten, kuten terveydenhuollon järjestämisyhteistyöstä päättämisen lisäksi  monta äärimmäisen epämiellyttävää poliittista ajajahtia ja farssia tuli koettua. Ensimmäisellä kaudella olin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen ja valtuustoryhmän puheenjohtaja. Lisäksi toimin puheenjohtajana Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma- työryhmässä. Politiikalle annettu pikkusormi vei koko käden ja luottamustehtäviä kertyi roppakaupalla mm. Keski-Suomen vihreiden puheenjohtajuus (2011-2012), Laukaan vihreiden varapuheenjohtajuus (2011), Vihreiden naisten hallituksen varajäsenyys, Keski-Suomen vihreiden naisten hallituksen jäsenyys ja Vihreiden puoluehallituksen varajäsenyys sekä useat työryhmät. Monipuolisesta yhdistystoiminnasta on ollut huomattavaa etua myös kunnallispolitiikassa.

2011 olin eduskuntavaaliehdokkaana Keski-Suomessa ja sain 745 ääntä. Vihreät jäivät edelleen ilman omaa kansanedustajaa Keski-Suomeen mikä oli meille valtava pettymys.

Toinen kauteni kunnanvaltuutettuna alkoi 2013, kun tulin valituksi kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä koko kunnassa. Vihreiden valtuustoryhmä sai myös uuden energisen jäsenen kunnallisvaaleissa ja uusi kausi alkoi kaikin puolin mukavammissa tunnelmissa. Oma elämä kaipasi rauhallisempaa vaihetta perheenlisäyksen vuoksi ja luovuin isosta osasta luottamustehtäviäni vuosiksi 2013-2014. Valtuuston jäsenyyden lisäksi vaikutin maakuntahallituksen varajäsenenä ja kunnanhallituksen varajäsenenä sekä muutamissa työryhmissä. Lisäksi toimin vihreiden puoluevaltuuskunnassa, jossa rehellisyyden nimissä on kylläkin enemmän istunut varajäseneni.

Historia ja kotipaikka

En ole ”mistään kotoisin”, mutta olen keskisuomalaisten lasten äiti ja iloinen siitä, että lapsillani on juuret tukevasti Keski-Suomen mullassa. Olen syntynyt (1978) ja viettänyt 12 ensimmäistä elinvuottani Helsingissä. Yläasteen ja lukion aikana asuin Etelä-Hämeessä Tervakoskella (-90-98) ja Jyväskylään muutin opiskelemaan elokuussa 1998. Keski-Suomessa olen asunut mm. Jyväskylän Pupuhuhdassa (-98-99) Halssilassa (-99-01), Jyväskylän maalaiskunnassa Vaajakoskella (-01-05)  ja kesäkuusta 2005 asti Laukaan Kantolassa. Viihdymme Laukaassa loistavasti, vaikka jatkuva kulkeminen Jyväskylään kiristääkin välillä. Onneksi linja-autoyhteydet ovat parantuneet huomattavasti viime vuosina.

Elämäni ensimmäiset vuodet äitini oli pääasiassa kotiäitinä ja isäni työskenteli Helsingin kaupunginteatterissa. Myöhemmin äiti opiskeli perus- ja sairaanhoitajaksi ja isä toimi yrittäjänä ja palasi jälleen teatterimaailmaan. Minulla on kolme sisarta. Ala-asteikäisenä harrastin aktiivisesti joukkuevoimistelua ja rytmistä voimistelua. Kun olin yläaste- ja lukioikäinen, perheemme harrasti aktiivisesti harrastusteatteritoimintaa ja lisäksi sisareni kanssa harrastimme ratsastusta.